Made For Restaurant to konferencja, odbywająca się cykliczne w największych polskich miastach. Biorą w niej udział przedstawiciele szeroko pojętej branży gastronomicznej – zarówno właściciele restauracji, szefowie kuchni, jak i dostawcy produktów i usług dla lokali gastronomicznych. Według organizatorów jest ono jak podróż dookoła kulinarnego świata, która pozwala przyjrzeć się, jak na rodzime restauracje wpływają światowe trendy.
Tematem dzisiejszego spotkania jest Fast Growing, czyli szybki rozwój - szczególnie istotny dla restauracji. Z kolei temat wrocławskiej edycji to Cross the Borders mówi — Agnieszka Małkiewicz, organizatorka konferencji Made For Restaurant.
Warto wiosną skosztować smaków Wrocławia
Jak twierdzi Jacek Sutryk, prezydent Wrocławia, wiosna to dobra pora, aby przyjechać do stolicy Dolnego Śląska i pokosztować jej smaków.
Wspaniała nowina - Wrocław i Michelin
Podczas swojego wystąpienia w trakcie Made for Restaurant prezydent Wrocławia ogłosił dobrą nowinę.
Podczas wydarzenia odbyły się warsztaty, prezentacje i prelekcje, podczas których rozmawiano m.in. o wpływie polityki światowej na biznes gastronomiczny, nowych sposobach serwowania napojów oraz funkcjonowaniu najmodniejszych restauracji Europy. Na scenie pojawili się również restauratorzy nominowani w kategorii „Kuchnia etniczna” w rankingu Forbes&Made For Restaurant.
Otwarcie na nowe doznania
W Made For Restaurant wzięło też udział wielu dostawców m.in. posiadających ofertę dla gastronomii.
After Party nad Odrą
Uczestnicy wzięli także udział w kulinarnym show Cross The Borders, podczas którego szefowie kuchni wyczarowywali niecodzienne dania. Można było tu podziwiać wyjątkowe instalacje, multimedia, rzeźby i koncepty, które wykraczają poza standardowe myślenie o gastronomii.
Całość uzupełniły prezentacje i degustacje lokalnych produktów, które przywieźli regionalni dostawcy. Z kolei wieczorem odbywa się After Party w restauracji Przystań & Marina.
— Cieszymy się niezmiernie, że będziemy mogli gościć uczestników konferencji w naszej restauracji, która znajduje się w przepięknym miejscu, w samym sercu Wrocławia, nad Odrą. Nasz szef kuchni wraz zespołem już przygotowuje wyjątkowe dania, żeby zaskoczyć gości — zapowiadają Agnieszka i Marcin Chmielewscy, właściciele restauracji Przystań & Marina Wrocław.
Szansa na poznanie najlepszych szefów kuchni
Jak twierdzi Małgorzata Golak, dyrektor Biura Rozwoju Gospodarczego Urzędu Miasta Wrocławia, jest to bardzo ważne wydarzenie dla wrocławskiej gastronomii.
Organizatorem wydarzenia jest Made For Restaurant, a jego gospodarzami Miasto Wrocław oraz Wrocławska Organizacja Turystyczna.