wroclaw.pl strona główna Najświeższe wiadomości dla mieszkańców Wrocławia Dla mieszkańca - strona główna

Infolinia 71 777 7777

°C Pogoda we Wrocławiu
Ikona powietrza

Jakość powietrza:

brak danych z GIOŚ

wroclaw.pl strona główna
Reklama
  1. wroclaw.pl
  2. Dla mieszkańca
  3. Aktualności
  4. „Od pola na wrocławski stół”, czyli jakość, lokalność i zrównoważone podejście do gastronomii

Ekologiczne, zdrowe, wytwarzane według tradycyjnych receptur, ale i bardzo na czasie – właśnie takie są sery, kwasy chlebowe, miody, kiszonki i inne produkty lokalne, które zaprezentowano dziś (14 kwietnia) we wrocławskim Hotelu Novotel Centrum. Producenci i dostawcy żywności z całego Dolnego Śląska spotkali się tam z wrocławskimi restauratorami w ramach III edycji wydarzenia „Od pola na wrocławski stół”.

Reklama

Celem projektu „Od pola na wrocławski stół” jest ułatwienie regionalnym wytwórcom z Dolnego Śląska nawiązania bezpośrednich kontaktów z wrocławskimi restauratorami oraz przedsiębiorcami branży gastronomicznej. To także promocja wysokiej jakości ekologicznych produktów regionalnych, które mogą wzbogacić ofertę wrocławskich restauracji.

Korzystają wszyscy

– Takie spotkania to doskonała okazja, aby producenci i restauratorzy wzajemnie się poznali, zbadali swój potencjał i wymienili się kontaktami – mówi Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektorka Departamentu Strategii i Zrównoważonego Rozwoju Urzędu Miejskiego Wrocławia. – Podczas poprzednich edycji to bardzo dobrze zafunkcjonowało, a skoro format się sprawdził, kontynuujemy go i rozwijamy.

Korzystają na tym wszyscy: producenci – bo mają okazję zaprezentować swoje wyroby, restauratorzy – bo dowiadują się, gdzie kupić zdrowe, ekologiczne produkty, wrocławianie i turyści – bo mogą się cieszyć lokalnymi specjałami, Wrocław – bo takie lokalne specjały to magnes przyciągający turystów, wreszcie planeta – bo skrócenie łańcucha dostaw oznacza mniejszy ślad węglowy.

Od miodu po ryby

Swoje najlepsze wyroby zaprezentowało dziś ok. 20 dolnośląskich producentów. Oto niektóre z nich: 

  • Kwasy chlebowe niepasteryzowane Vitafit, nazywające się tak, jak członkowie rodziny producentów, np. Słodka Maryśka i Kwaśny Piotrek.
  • Sery Łomnickie – kozie, krowie i owcze – wytwarzane tradycyjnymi metodami i bez konserwantów.
  • Ekologiczne produkty z aronii (soki, dżemy, konfitury, syropy i nie tylko)  z firmy EkoAr. Jest nawet aronia w czekoladzie!
  • Miody (akacjowy, lipowy, wielokwiatowy, rzepakowy, leśny, gryczany, wrzosowy i wiele innych) z pasieki Garwół.
  • Różnorodne, ekologiczne warzywa z gospodarstw Bio Kunów i Paleta Warzyw, uprawiane bez syntetycznych nawozów i środków ochrony roślin.
  • Kapusta kiszona, zakwas z buraka i inne produkty firm Kiszonki Sznajderów i Kiszone Specjały.
  • Cydry z jabłek starych odmian z manufaktury Cydr Radosny.
  • Soki, syropy, dżemy, octy, maceraty i inne produkty firm Sadownictwo Rogalewicz i Bio Jabłko.
  • Kraftowe piwa z browaru Wielka Sowa: klasyczne, jasne, miodowe, pszeniczne i wiele innych.
  • Pieczywo na zakwasie żytnim z piekarni Bread&other stories.
  • Karp, jesiotr, szczupak, sum i lin ze Stawów Milickich.

Historia, rodzinne receptury, ciekawostki

Każde takie gospodarstwo, sad czy firma to osobna, często arcyciekawa historia.  

  • Początki Stawów Milickich (to największy staw hodowlany w Europie!) w Dolinie Baryczy sięgają X-XI wieku, gdy ludzie podejmowali próby budowy sztucznych zbiorników  poprzez usypywanie grobli w poprzek rzeki.
  • Pszczoły z Pasieki Garwół z okolic Wołowa, które  zbierają nektar i pyłek głównie na terenie gminy, od czasu do czasu pokonują „pszczołowozem” nawet 370 km, by pozyskać w innej okolicy spadź jodłową.  Warto dodać, że choć miód lawendowo-spadziowy z Pasieki Garwół zdobył medal na Targach Poznańskich, właściciele pasieki nie spoczywają na laurach i cały czas eksperymentują z nowymi smakami. –  Oprócz tradycyjnych miodów odmianowych proponujemy także miody smakowe, czyli z najróżniejszymi dodatkami. W ofercie mamy m.in. Szarlotkę, czyli miód z jabłkiem i cynamonem – mówi Piotr Oksanicz.
  • Państwo Sokołowscy, producenci Serów Łomnickich, także nie boją się eksperymentów. Choć stawiają na sery kozie, owcze i krowie, wytwarzane według tradycyjnych receptur, można u nich skosztować wytwarzanych z mleka koziego… lodów.  Proponują także szeroki wybór jogurtów i twarogów.
  • W manufakturze Cydr Radosny powstaje wytrawny cydr z owoców zapomnianych już odmian jabłoni. Niektóre drzewa mają nawet 120 lat! Są i niespodzianki. – Dojrzały owoc jabłoni o nazwie ananas berżenicki smakuje jak ananas i ananasem pachnie – mówi Mikołaj Wieczorek z Cydrowni.
  • Z produkowanych lokalnie warzyw czy owoców powstają niekiedy produkty inspirowane kuchnią dalekich krajów, takich jak np. polska wariacja na temat kimchi przygotowywana w gospodarstwie Kiszonki Sznajderów.

Edukacja, festiwale, konferencje

Wydarzenie „Od pola na wrocławski stół”  zorganizowała na zlecenie Gminy Wrocław Fundacja Promocji Turystyki Kongresowej Convention Bureau – Wrocław. Partnerem wydarzenia jest Stowarzyszenie Aglomeracji Wrocławskiej.

– Dzisiejsze spotkanie to jeden z elementów szerszych działań związanych z rozwijaniem wrocławskiej gastronomii – mówi Katarzyna Szymczak-Pomianowska. – Organizujemy też festiwale kulinarne, działa Akademia Gastro, dzięki której międzynarodowi eksperci podnoszą kompetencje naszych restauratorów, w maju czeka nas duża konferencja Made for Restaurant, na której spotka się kilkustet restauratorów, a po wakacjach międzynarodowe jury oceni, jak nasi restauratorzy wykorzystują lokalne produkty w kreowanym przez siebie menu. Lokalne produkty były prezentowane także podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego.

Posłuchaj podcastu

Bądź na bieżąco z Wrocławiem!

Kliknij „obserwuj”, aby wiedzieć, co dzieje się we Wrocławiu. Najciekawsze wiadomości z www.wroclaw.pl znajdziesz w Google News!

Reklama
Powrót na portal wroclaw.pl